neděle 13. ledna 2008

Jak si zaplatit vrcholového manažera?

Zpráva z tisku:

Praha - Manažeři energetického gigantu ČEZ se rozhodli vybrat si své odměny v podobě akcií vlastní firmy.

Něco málo přes miliardu. Konkrétní čísla nejsou důležitá. Nezpochybňuji ani nárok vedení ČEZu na tyto peníze. Zadání úkolu splnili - tržní hodnotu firmy skutečně několikanásobně zvýšili. Zpochybňuji ale způsob, kterým toho dosáhli se souhlasem státu coby většinového akcionáře firmy (přes 60% akcií).

ČEZ je monopol. A umí v tom chodit. Jak jinak by mohl na jedné straně zdražovat a na druhé vykazovat miliardové zisky? Tyto zisky jsou právě motorem, který žene cenu akcií vzhůru. A co dělá stát? Jak chrání zájmy občana - spotřebitele elektrické energie? Nijak a nebo špatně. My všichni platíme víc a víc. Dobře se má ČEZ ... a kdo ještě?
Šéf společnosti - Martin Roman - sáhl po všech svých zbylých opcích a celkově si tak přijde podle aktuálního kurzu na 677 milionů. Již dříve oznámil, že sto milionů věnuje na rozvoj soukromého gymnázia.

Zmiňované soukromé gymnázium je První obnovené reálné gymnázium, o.p.s., ředitel Mgr. Václav Klaus mladší. Druhý syn současného prezidenta působí v ČEZu na pozici manažera. První dáma Lívie Klausová byla v letech 1994 - 1998 členkou dozorčí rady společnosti.

Je možné, že klan Klausových stojí za selháním státu coby zástupcem zájmu obyvatel v řídících orgánech ČEZu? Je 577 milionů úplatek pro JUDr. Martina Romana za mlčení? Nebo 60% akcií nestačí nevýkonnému státnímu aparátu k prosazení zájmu voličů? Je zájmem voličů růst ceny akcií ČEZu, aby se dal v budoucnu lépe prodat?

Tak jako tak, všichni spotřebitelé elektrické energie si platí svého vlastního špičkového manažera. Řekněte, jaký z toho máte pocit?

Uvedené citace pocházejí ze serveru aktualne.cz

Žádné komentáře: