neděle 30. prosince 2007

Pojednání první: O monopolech

Populárním sporem probíraným na internetu je, hned po otřepaných slepicích a vejcích, bitva Windows (potažmo Microsoft) versus Linux - komerční versus open source software. Padají silná slova, pochybná i sofistikovaná argumentace, obě strany mají své zastánce i odpůrce. Přirozeně. Otázka totiž nestojí "Co je lepší?" ale "Co je pro daného uživatele / situaci nejvhodnější". And the winner is ...

Zastánci open source tvrdí, že Microsoft je zlý, protože je v pozici monopolu. Bojovníci v barvách Redmondu tvrdí, že monopol Microsoftu je výhoda. Cituji majitele největšího ega na českém internetu:

"Monopol" v oblasti software je výborná věc, umožňuje totiž vývojářům soustředit se na jednu majoritní platformu (Windows), pro tu dodávat vyladěný a špičkový software, a ostatní zcela ignorovat.

Mezi námi, dodávání vyladěného a špičkového software je umožněno správně zdokumentovanou platformou, nikoli jedinou platformou. Radkovi to ale neříkejte :)

Monopol zjednodušeně znamená, že firma dodává produkt jako jediná nebo jako jedna z několika málo firem. Působí v odvětví sama, třeba proto, že vstup dalších firem do odvětví je omezený například licencemi, nebo firma vlastní know-how, které je jedinečné. Tahle firma si pak může za svůj produkt říct vyšší cenu (v porovnání s tržním prostředím). Nemá konkurenta, aby jí šlapal na paty a tak maximalizuje zisk. Vzpomínáte na chování Českého Telecomu? Nebo co provádí ČEZ? Tak to je monopol.

A jak to souvisí s Linuxem a Windows? Oba systémy se vyvíjejí souběžně, navzájem se ovlivňují a postupně zdokonalují. Tomu se říká vývoj. Vývoj, ze kterého profituje ten lepší, ať už je to ten nebo onen. A samozřejmě profituje i uživatel. V situaci monopolu není důvod investovat do inovací a vývoje. Je to drahé a zákazník stejně koupí i původní produkt, protože zkrátka nic jiného není. Monopol zkrátka nevede k nejlepším produktům, ale to objevil už Darwin. Varan komodský má také monopol, je jediným dravcem svého druhu v oblasti - a zůstal mezi dinosaury.

Sayonara

Žádné komentáře: