úterý 31. března 2009

Pád vlády a jádro pudla


Minulý týden parlamentní opozice zinicializovala hlasování o nedůvěře vládě. Minulý týden vláda od parlamentu důvěru nedostala. Od minulého týdne se hledá viník nastalé destabilizace a původce mezinárodní ostudy, kdy země předsedající Evropské unii má vládu v demisi. Hm. Nabízí se ukázat prstem na opozici a se slovy: "Ale fuj, to se dělá, když Mirek předsedá unii?" plácnout Paroubka novinami přes čumák. Laciné.

Tvrdím, že rýpat do vlády je legitimní náplní práce opozičních stran, zejména v prostředí parlamentní demokracie(?). Svobodný střet názorů je podstatou toho, za co jsme my nebo naši (pra)rodiče zvonili svazky klíčů. A dosavadní vláda tento ústavní střet neustála. Proč ale?

Vládě zlomili vaz členové koaličních stran. Jinými slovy lidé, kteří z počátku táhli s Mirkem za stejný konec provazu. Avšak nedotáhli. Mirek Topolánek dostal ránu do vazu od svých spolustraníků, stejně jako od dvou koaličních poslankyň. Ukazuji tedy prstem na koalici a křičím: "Ale fuj, to se dělá, když Mirek předsedá unii, jidášové?" Na druhou stranu, jakými lidmi se Mirek obklopil, takové má. Snad už i jeho lidé měli dost Čunka, Vesecké, lyžovaček v Aplách, hlouposti ministra Langera, ...

Žádné komentáře: